JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Srda pjeva, u sumrak, na duhove

Srda pjeva, u sumrak, na duhove

Miljenko Jergović

Izdavač: Rende
27.00 KM

Centralni događaj u novom romanu Miljenka Jergovića je ubistvo dvanaestogodišnje Srde Kapurove, ponosne prosjakinje-plesačice, koja svojim čudnovatim plesom (uz zvuke srpskih turbo-folk hitova), mami osmehe i novac Zagrepčana u jednoj prometnoj ulici gde crveno svetlo na semaforu predugo traje. Priča je ispričana iz pet različitih uglova: pet volšebnih junaka, sa fascinantnim životnim pričama, čije geografske putanje idu preko Srbije, Hrvatske i Bosne, povezano je sa Srdom Kapurovom. Ko ju je od njih silovao, zadavio i ostavio da truli u praznom stanu?

Jergović u Srda pjeva, u sumrak, na Duhove uspeva da svojim prepoznatljivim autentičnim stilom oživi celokupnu istoriju SFRJ ći za glavne likove poglavlja svog romana ljude koji simbolizuju ekstreme jugoslovenskog nacionalnog identiteta. Ratovi na prostoru bivše Jugoslavije nisu porušili samo zgrade, kuće i fabrike - oni su urušili čovečnost i samilost u nama i pretvorili nas u zveri vođene nacionalizmom. I zato danas, ovde, na brdovitom Balkanu, svi loši ljudi prolaze rđavo, a dobri tragično. «Valjda bi svetu trebalo reći da biti Hrvat ili Srbin ne znači samo nešto pozitivno, nego znači i to da pripadamo narodima mračnih zločinaca.»

Da biste razumeli odnose u bivšoj SFRJ nije potrebno da čitate sociološke i psihološke studije; ne morate da čitate magazine i novine, gledate televizijske vesti i emisije - dovoljno je da pročitate romane Miljenka Jergovića, najznačajnijeg hrvatskog pisca u 21. veku, laureata međunarodnih priznanja, čija su dela prevedena na dvadesetak jezika.

Detalji
ISBN 9788683897711
Uvez Meki
Godina izdanja 2011
Jezik Srpski
Broj stranica 539
Težina 560 g
Dimenzije 14.50 cm x 20.00 cm