JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Što je muškarac bez brkova

Što je muškarac bez brkova

Ante Tomić

Izdavač: Rende
19.00 KM

Dalmatinska zagora, krš i kamen, a u njemu Smiljevo sa oko dve hiljade stanovnika, gostionicom, crkvom, osnovnom školom, poštom i dve trgovine mešovitom robom oko kojih se odvija život seljana. Tu su vesela udovica, zbunjeni, od alkoholizma lečeni sveštenik, trgovac zaluđen tv sapunicama, general hrvatske vojske, gasterbajter emigrant, lokalni pijanac, neshvaćeni haiku pesnik, ministar odbrane i još pregršt živopisnih, prepoznatljivih i (ne) simpatičnih likova.

Kroz dvadeset i jedno poglavlje i epilogom koji zaokružuje priču, Ante Tomić vešto oslikava tipičnu seosku sredinu, pa iako se čini da se svojim junacima podsmeva baveći se njihovim sudbinama, on ih sa puno ljubavi i simpatije opisuje kao vrstan poznavalac vlaškog mentaliteta, znajući da se ispod grubosti, tvrdoglavosti i primitivizma, kriju, u suštini, dobri ljudi.

Specifični likovi, komične zabune koje rađaju zaplete, duhoviti dijalozi, slatka satira uperena prema junacima ali i crkvi i državi, čine da se ovaj roman čita bez prekida uz sveprisutan i neprekidan smeh.

Po romanu Što je muškarac bez brkova, prvom romanu Ante Tomića, Hrvoje Hribar je 2005 godine snimio istoimeni film.

Detalji
ISBN
Uvez Meki
Godina izdanja
Jezik Srpski
Broj stranica
Težina 670 g
Dimenzije 14.50 cm x 20.50 cm