JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Zabilješke matorog pokvarenjaka

Zabilješke matorog pokvarenjaka

Charles Bukowski

Izdavač: Nova knjiga
20.00 KM

Charles Bukowski (Andernach, 1920 - San Pedro, 1994), američki pjesnik, romanopisac i pisac kratkih priča, jedan od najvažnijih američkih pisaca 20. stoljeća, poznat je po prepoznatljivom stilu pisanja kojeg odlikuje krajnja jednostavnost i otvorenost, ali i često neugodni opisi i nebirani ulični žargon. Svojim nekonvencionalnim, često autobiografskim pričama o kockanju, pijančevanju, seksu, muško-ženskim odnosima, stekao je široko čitateljstvo. 

Prije no što su objedinjene u knjigu postale jedno od najpopularnijih djela Charlesa Bukowskog, «Zabilješke matorog pokvarenjaka» su 60-ih izlazile u časopisu Open City. Apsolutnu slobodu pisanja i izbora tema koju mu je urednik ponudio Bukowski je, naravno, majstorski iskoristio. Evo nekoliko primjera: 

-jedino što me sačuvalo da me ne ubiju je to što sam ja jedno beznačajno govno; ne bavim se politikom, samo promatram, nisam se odlučio ni za jednu stranu, osim za stranu ljudske duše. 

- budi grub s grubima, budi glup s glupima, grubi i glupi su isti: njima ništa ne možeš učiniti; jedino oni mogu, i učinit će, izvjesne stvari tebi. 

- zadnji put kad se Bog pojavio, bilo je to prije 2000 godina, pokazao je nekoliko jeftinih karnevalskih trikova i dozvolio da ga prevesla nekolicina Židova, zatim je odmaglio sa scene. 

- revolucija zvuči vrlo romantično, znaš. ali nije. to su krv i crijeva i ludost; to su ubijeni klinci na cesti, klinci koji ne shvaćaju koji se to kurac događa... prije nego što se umiješaš, ustanovi gdje je razum, i gdje će razum biti kad sve to završi. 

- kad ti se ponudi izbor između Nixona i Humphrevja, isto je kao da ti se za jelo ponudi izbor između toplog ili hladnog govna... Humphrev ili Nixon? hladno govno, toplo govno, sve je to govno. 

 

Detalji
ISBN 978-86-7470-659-6
Uvez Meki
Godina izdanja 2016
Jezik Srpski
Broj stranica 240
Težina 0 g
Dimenzije 14.00 cm x 21.00 cm