JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Češljugar

Češljugar

Donna Tartt

Izdavač: Šahinpašić
30.00 KM

Dobitnica Pulicerove nagrade.

Pisano perom vrhunske spisateljice, Češljugar je djelo koje je s pravom ponijelo epitet knjige decenije.

Theo Decker je trinaestogodišnjak koji živi u New Yorku, odbačen od oca i privržen majci. Jednoga dana njih dvoje bivaju žrtvom terorističkog napada u Muzeju moderne umjetnosti. Theo čudom preživi ovaj napad, dok majka ipak nije te sreće.

On ostaje sam, bez roditelja, rodbine i doma, i skrb o njemu preuzima bogata porodica njegovog školskog druga. Theo se ne snalazi najbolje u novom luksuznom domu na Aveniji Park, njegovi školski drugari ga uznemiravaju jer ne znaju kako bi razgovarali sa njim i dok ga proganja nepodnošljiva čežnja za majkom on sve češće u rukama drži jedan predmet koji ga neodoljivo podsjeća na nju - slika malenog češljugara Carela Fabritiusa – koju je ponio iz Muzeja.

U godinama koje slijede, ta moćna i prelijepa slika uvući će Thea u kriminalno podzemlje, među dilere drogama i umjetninama, u opasan krug u kojem će njegov i život njegovih najbližih biti jako ugroženi.

Češljugar je svojevrsna odiseja moderne Amerike, koja nas vodi od blještavila elitnog Upper East Sidea kroz mračne antikvarnice Greenwich Villagea, pa sve do napuštenih predgrađa Las Vegasa i uskih amsterdamskih kanala. Ovo je napeta priča o ljubavi i opsjednutosti, gubitku, preživljavanju i pronalaženju sebe, kreativnosti i najmračnijim tajnama ljudske sudbine i identita.

Ovo je roman epskog karaktera, uvjerljive pripovjedačke snage i izbrušenog stila. Dobitnik Pulitzerove nagrade za književnost 2013.

Donna Tartt autorka je dvaju bestselera: Tajna istorija i Mali prijatelj.

Detalji
ISBN 9789958416897
Uvez Meki
Godina izdanja 2016
Jezik Bosanski
Broj stranica 625
Težina 0 g
Dimenzije 14.00 cm x 21.00 cm