JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Samoća primarnih brojeva

Samoća primarnih brojeva

Paolo Giordano

Izdavač: Algoritam
35.00 KM

Samoća može biti oštra poput komadića stakla kojima si Mattia reže dlanove, pretvarajući ih u labirint ožiljaka i boli. Može biti bremenita poput uspomene na nesreću zbog koje će Alice cijeli život šepati na jednu nogu. Alice i Mattia nikada neće izaći iz sjene svoje marginalnosti. Slični su, ali njihove sličnosti mogu se samo dotaknuti. Poput primarnih brojeva, djeljivi su sami sa sobom ili s jedan. Primarni blizanci, uvijek blizu, neumitno razdvojeni. Bića koja ne poznaju spajanje s drugima, uvijek po strani. Zauvijek su obilježeni epizodama iz djetinjstva, djetinjim izborima čije su im posljedice odredile život: strahom od skijanja koji će Alice navesti na koban pad i Mattijinim nerazumijevanjem retardirane sestre blizanke koju je ostavio u parku kako bi mogao sam otići na rođendansku proslavu kolege iz razreda. Godinama kasnije, Alice i Mattia susrest će se u istoj školi. Predodređeni da se susretnu ali bez prave prilike da se doista sjedine.

Paolo Giordano svojom je preciznom i dramatičnom naracijom oduševio publiku i kritiku, a debitantski roman Samoća primarnih brojeva donio mu je najprestižniju talijansku književnu nagradu, Strega, kao i nagradu Campiello, za najbolji prvi roman. Prava su prodana na trideset pet jezika, filmska prava promptno su otkupljena, a samo u Italiji u prvoj je godini prodano više od milijun primjeraka.

“Prosti brojevi su deljivi samo sa jedan i sa samim sobom.Zauzimaju svoje mesto u beskonačnom nizu prirodnih brojeva, stisnuti između prethodnog i sledećeg kao i svi ostali,ali uvek korak ispred njih.To su nepoverljivi i usamljeni brojevi i zato im se Mattia divi. Poneki put pomisli kako su greškom dospeli u taj niz, kako su slučajno zarobljeni poput perlica u ogrlici. Ponekad, opet, posumnja da bi i oni voleli da budu kao i ostali, sasvim obični brojevi,ali im to iz nekog razloga ne uspeva…

Na predavanjima iz jednog predmeta na prvoj godini Mattia je naučio da među prostim brojevima postoje neki koji su još više posebni. Matematičari ih nazivaju prosti blizanci, to su parovi prostih brojeva koji stoje sasvim blizu, gotovo jedan uz drugi, zato što između njih postoji jedan paran broj koji ih sprečava da se stvarno dodirnu. Brojevi kao što su 11 i 13, zatim 17 i 19,41 i 43. Ko ima strpljenja da nastavi da broji, otkriće da se ovi parovi kako niz odmiče, sve više proređuju. Naići će na sve izolovanije proste brojeve, izgubljene u tihom neujednačenom prostoru ispunjenom samo ciframa, mučiće ga teskoban predosećaj da su parovi na koje je do sad naišao samo puki slučaj, da im je stvarna sudbina da budu sami. A onda već spreman da odustane, kad izgubi volju da dalje broji, naleteće na još par blizanaca stisnutih jedan uz drugi. Među matematičarima vlada se uverenje da će se, koliko god da se broji uvek naići na još dva takva broja, iako niko ne može da kaže gde, dok ih neko ne otkrije. Matiia je mislio da su on i Alice upravo to, prosti blizanci, sami i izgubljeni, blizu jedno drugom.” 

 

Detalji
ISBN 9789533160344
Uvez Tvrdi
Godina izdanja 2009
Jezik Hrvatski
Broj stranica 244
Težina 0 g
Dimenzije 16.00 cm x 22.00 cm