JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Sakupljač svjetova

Sakupljač svjetova

Ilija Trojanov

Izdavač: Buybook
22.00 KM

"Jedna od knjiga u koje čovjek može istinski uroniti... Otvoreno mogu reći da je ovo veliki europski roman." (Günter Grass) 

Jedna od najintrigantnijih ličnosti 19. stoljeća, britanski pustolov, diplomat i špijun Sir Richard Francis Burton, čovjek koji je tijekom života savladao 25 stranih jezika, središnji je lik romana "Sakupljač svjetova." 

Napisan u maniri orijentalnog pripovijedanja, roman obuhvaća niz priča i maštarija, prateći  na putovanjima poznatog ekscentrika koji je odbacio tipičan život britanskog diplomata u Indiji  i anonimno se povlačio egzotičnim krajobrazima u potrazi za esencijom strane kulture. 

Roman se ne ograničava na precizan prikaz Burtonova života, inače prvog Europljanina koji je posjetio Meku te preveo "Kamasutru" i "Priče iz 1001 noći" i doveo ih na Zapad, već njegova putovanja koristi kao polazište za ispitivanje ključnog pitanja današnjeg globalizacijskog doba: što u suštini znači biti stranac i kako se mogu prihvatiti strane kulture a da im se ne uništi jedinstvenost. 

Djelo se stoga opire jednostavnom svrstavanju u povijesni ili avanturistički žanr, nudeći višeslojnu naraciju suprotstavljenih perspektiva britanskog istraživača i sluga te slučajnih prolaznika kroz tri dijela romana: uz pogođenu atmosferu prenapučenih indijskih gradova, zatim orijentalne mistike Arabije te ekspedicija  prema srcu Afrike u potrazi za izvorom Nila. 

Autor se za potrebe romana i sam zaputio na tromjesečno putovanje kroz Tanzaniju tragom samog Sir Burtona što priči daje dodatnu autentičnost. Roman je 2006. dobio glavnu nagradu Sajma knjiga u Leipzigu te nagradu Mainzer Stadtschreiberpreis za „značajan doprinos razvoju suvremene njemačke književnosti", a bio je uvršten i u uži krug za najprestižniju njemačku nagradu Deutscher Buchpreis.

Detalji
ISBN 9789958303340
Uvez Meki
Godina izdanja 2017
Jezik Bosanki
Broj stranica 433
Težina 0 g
Dimenzije 14.00 cm x 21.00 cm