JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Bosanski labirint - Kultura, rod i liderstvo

Bosanski labirint - Kultura, rod i liderstvo

Zilka Spahić Šiljak (ur.)

Izdavač: Buybook
25.00 KM

Knjiga se sadržajno i koncepcijski dijeli na četiri poglavlja kojima su autorice, kompilacijom dosadašnjih teorijskih i empirijskih spoznaja te vlastitih istraživačkih nalaza, izgradile jednu bogatu, a zaokruženu i harmoničnu cjelinu. (...) djelo (...) tangira jednu izrazito kompleksnu problematiku unoseći značajne novine u literaturu iz područja vođenja, gdje se po prvi puta raspravlja o intersekciji kulture, roda i vodstva u jednom specifičnom (...) kompleksnom društvenom kontekstu.

Prof. dr. Ivana Bulog

(Univerzitet u Splitu, Ekonomski fakultet)

U knjizi se kulturna uslovljenost roda i liderstva, a posebno interakcija roda i liderstva, prepoznaje i temeljno diskutuje. Zbog toga se dosta pažnje posvećuje kulturnim determinantama razumevanja žena kao lidera pa i njihovim posledicama poput staklenog plafona, lavirinta (čemu se duguje i naziv knjige), autostereotipa, itd. Značaj ove knjige je višestruk. Pre svega, ona se bavi temom koja je još uvek malo istražena u svetu a na našim prostorima još manje. U dominantno muškom svetu nema puno prostora i razumevanja za promišljanje o implikacijama ženskog roda, a još manje za analizu žena lidera. To važi svuda u svetu, a posebno na našim balkanskim patrijarhalnim prostorima.

Prof. dr. Nebojša Janićijević

(Univerzitet u Beogradu, Ekonomski fakultet)

Autorice dolaze sa različitim iskustvima i različitim se oblastima bave, tako da knjiga daje interdisciplinarni pogled i pristup ovim aktuelnim temama. (...) To navedenoj knjizi daje još bogatiji pristup i mogućnost višestruke primjene u različitim branšama. Stoga vjerujem da će se ova knjiga upotrebljavati kao obavezno ili dopunsko štivo na različitim akademskim programima (od menadžmenta i ekonomije, pa do antropologije ili rodnih studija), ali također i da će praktičari, lideri i liderice u BiH imati mnogo interesa u ovoj knjizi i sa pažnjom je pročitati.

Prof. dr. Melika Husić-Mehmedović

(Univerzitet u Sarajevu, Ekonomski fakultet)

Detalji
ISBN 9789958304354
Uvez Meki
Godina izdanja 2019
Broj stranica 213
Težina 0 g
Dimenzije 14.00 cm x 21.00 cm