JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Hegemonija ili opstaak

Hegemonija ili opstaak

Noam Chomsky

Izdavač: Rubikon
16.00 KM

Već više od pedeset godina Sjedinjene Države nastoje ostvariti veliku imperijalnu strategiju kojoj je cilj globalna dominacija. Pokazalo se da su naši vođe voljni - od kubanske raketne krize do ratova u Iraku - slijediti san o potpunoj prevlasti, bez obzira na cijenu. Bushova vlada danas ubrzava cijeli proces, gurajući nas prema krajnjim granicama imperijalnog nadzora, prema izboru između povlastica moći i Zemlje na kojoj je moguće održati život.

U knjizi Hegemonija ili opstanak Noam Chomsky raščlanjuje kako smo došli do ove točke, s kakvim se opasnostima suočavamo, te zašto su naši vladari voljni ugroziti budućnost čovječanstva. Impresivnom logikom, koja mu je zaštitni znak, Chomsky secira američko prisvajanje prava na globalnu prevlast, detaljno opisujući agresivnu politiku vlade SAD-a koja za cilj ima potpunu dominaciju u cijelome spektru. Pritom zorno prikazuje kako se najnovije manifestacije politike globalnog nadzora - od unilateralizma i razvrgavanja međunarodnih sporazuma do državnog terorizma i militarizacije svemira - spajaju i ujedinjuju unutar okvira ostvarivanja hegemonije koja u konačnici prijeti i samom opstanku naše vrste. U naše je doba, tvrdi on, imperijalna politika siguran recept za opću svjetsku pustoš.

Lucidna, precizna i temeljito dokumentirana, knjiga Hegemonija ili opstanak daleko je najaktualnije i najsveobuhvatnije autorovo djelo u posljednjih nekoliko godina. Odražavajući odlučan i jasan stav jednog od najutjecajnijih političkih mislilaca na svijetu, knjiga će nedvojbeno izazvati široke i dalekosežne rasprave.

"Ako bi ste iz nekog razloga bili u mogućnosti da pročitate samo jednu knjigu na temu američkog imperijalizma, trebali biste izabrati ovu. U njoj je Čomski zasijao u najvećem svijetlu." Arudanti Roj

Detalji
ISBN 9788684989194
Uvez Meki
Godina izdanja 2008
Jezik Srpski
Broj stranica 294
Težina 0 g
Dimenzije 14.00 cm x 20.00 cm