JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Američki derviš

Američki derviš

Ayad Akhtar

Izdavač: Nova knjiga
19.00 KM

Ako volite Lovca na zmajeve- ovo je prava knjiga za vas.

"Aktar je dostojan nasljednik Haleda Hoseinija. Nema čitaoca kojeg će ovaj roman ostaviti ravnodušnim." New York Times

Hajat Šah je mladi Amerikanac. Njegov uobičajeni život, odlasci u školu, igranje bejzbola i video-igara, odlikuje se samo njegovim pakistanskim naslijeđem i čestim zatezanjem odnosa između njegovih roditelja, koji se svađaju zbog nečega što je on odveć mlad da shvati. A onda stiže Mina, i sve se mijenja.

Mina je najstarija drugarica Hajatove majke. Nezavisna je, lijepa i bistra, i iz Pakistana stiže na prag kod Šahovih kada se raspadne njen nesrećni brak. Čak ni Hajatov sumnjičavi otac ne može da porekne da Mina u njihov dom unosi bodrost i sreću. Njena duboka duhovnost oživljava muslimansku vjeru porodice, što kod Hajata nailazi na odjek kao ništa do tada. Proučavajući Kuran pored Mine i uživajući u njenoj usrdnoj pažnji, on osjeća da ima jedan sasvim novi cilj i da je sve više zaljubljen u svoju učiteljicu.

Kada Mina upozna čovjeka s kojim počne da se viđa, Hajat se osjeća iznevjereno. Njegove rastuće strasti, i duhovne i ljubavne, primoravaju ga da preispita sve u šta je povjerovao kao u istinu. Upravo kada Mina pronađe sreću, Hajat je prinuđen da nešto učini, nešto što će imati razorne posljedice po sve koje on najviše voli.

Američki derviš je blistavo napisan, odmjeren i emotivno silovit pogled na uzajamno djelovanje vjere i savremenog života. I sam Aktar odrastao je na Srednjem zapadu Amerike, pa posredstvom Hajata Šaha čitaocima slikovito prikazuje moćne sile koje utiču na mladiće i djevojke koji odrastaju kao muslimani u Americi. Ovo je iskren, ličan roman o kojem će čitaoci razmišljati dugo nakon što okrenu posljednju stranicu.

Detalji
ISBN 9788674701782
Uvez Meki
Godina izdanja 2012
Jezik Srpski
Broj stranica 283
Težina 0 g
Dimenzije 14.00 cm x 21.00 cm