JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Istorija bolesti

Istorija bolesti

Tvrtko Kulenović

Izdavač: Buybook
25.00 KM

Roman Istorija bolesti sastoji od niza tekstova koji onda zajedno čine jednu formu fragmentiziranog, hibridnog romana. Na stranicama čitamo tako eseje i kritike o svjetskim piscima - Borhesu, Bulgakovu, Kamiju, Tolstoju i dr., zatim Zekin dnevnik (kao dnevnik brata lika pisca u romanu), zatim radiodramu, pa dio Shine on, You Crazy Diamond, u kojem se pripovjedač autorefleksivno i autokritički vraća na svoje teme i tekstove iz prethodno objavljenih djela, da bi roman nastavio svoj tok u formi eseja o Danilu Kišu, da bi se odmah vratio na ratnu priču i kulturološko poimanje smrti, ali i smrti u ratnom Sarajevu. Ove, na prvi pogled nepovezane teme i motivi, na nekom dubljem nivou, nekom dubljem značenju, ipak su povezane, ma koliko se to činilo u prvi plan nemogućim. Stoga su čitaoci uvijek u pažnji, jer djela Tvrtka Kulenovića zahtijevaju pomno čitanje i slušanje.

“Blago svakome tko će tek otkrivati ovoga pisca. Stari Kulenovićev čitatelj gorko mu zavidi. Toliko mu zavidi da bi Tvrtka najradije i prešutio, ne bi li ostao skriven.”

Miljenko Jergović

http://www.jergovic.com/subotnja-matineja/tvrtko-kulenovic-njegos-i-joga/

Tvrtko Kulenović rođen je 1935. godine u Šapcu. Od 1946. živi u Sarajevu, gdje je završio srednju školu. Diplomirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1960. godine, a od 1965. do 1967. godine boravio je na specijalističkom studiju na Osmania University Hyderabad u Indiji, te od 1970. do 1971. na Institutu za teatar Univerziteta u Rimu. Doktorirao je s komparativističkom tezom o klasičnom azijskom i modernom evropskom teatru na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je bio redovni profesor. Objavio je više od dvadeset knjiga.

 

Detalji
ISBN 9789958302589
Uvez Meki
Godina izdanja 2016
Jezik Bosanski
Broj stranica 214
Težina 0 g
Dimenzije 14.00 cm x 21.00 cm