JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Berlin se nalazi na istoku

Berlin se nalazi na istoku

Nellja Veremej

Izdavač: Buybook
20.00 KM

Roman Berlin se nalazi na istoku svoje geografske i kulturološke motive sadrži već u naslovu. Vodi nas od jednog gradića  na Kavkazu preko Lenjingrada do Berlina. To je priča kako o ruskim enklavama u ovom gradu tako i o djetinjstvu glavne junakinje Lene u nekadašnjem Sovjetskom Savezu. Radnja romana se odvija uglavnom oko kultnog Alexanderplatza, ima svoje rezervate osamljenosti ali i životne radosti, a sve to zajedno oživljava neponovljivi glas naratorke u prvom licu, koja se samo na prvi pogled bavi neatraktivnom profesijom njegovateljice starih i nemoćnih; njen život i rad isprepleteni su sa životnim pričama njenih klijenata čudesno povezanim s njenom vlastitom biografijom. Pored mjestimično surovih i nestvarnih slika Istoka ovdje izranja i slika Njemačke, u koju se Lena usprkos svim teškoćama pokušava definitivno integrirati.

Roman Berlin se nalazi na istoku živi od privrženosti autorice njenim likovima, on nudi široku panoramu priča i stvarnosti, a život crpi iz početaka svakog pripovijedanja: iz sjećanja na prošlost.

 

“Roman-prvenac, koji se čitaocu podvlači pod kožu.“

Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

“Način na koji Nellja Veremej svojim nevelikim romanom objedinjuje četiri generacije, oslikavajući čitav 20.  vijek  u jednom jedinom treptaju, pravi je majstorski podvig.“                                                    

Neue Zürcher Zeitung

Detalji
ISBN 978-9958-30-351-7
Uvez Meki
Godina izdanja 2017
Jezik Bosanski
Broj stranica 238
Težina 0 g
Dimenzije 14.00 cm x 21.00 cm