JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Amerikana

Amerikana

Chimamanda Ngozi Adichie

Izdavač: Buybook
22.00 KM

Jedan od deset najboljih romana 2013. godine po New York Timesu.

Ifemelu i Obinze, tinejdžeri iz srednje škole u Lagosu, su zaljubljeni. Njihova Nigerija je pod režimom vojne diktature i svi koji to mogu napuštaju zemlju. Lijepa i samouverena Ifemelu odlazi u Ameriku na studije. Obinze - tihi, produhovljeni profesorski sin - nada se da će joj se pridružiti .

Godinama kasnije, nakon brojnih životnih poraza i trijumfa, raskinutih veza i prijateljstva, Ifemelu je postigla uspeh kao pisac uticajnog bloga o rasnim problemima u Americi.

Pošto posle jedanaestog septembra Amerika nije htela da primi Obinzea, on se bio upustio u opasan, ilegalan život u Londonu, da bi konačno stekao položaj bogatog čoveka u novoj, demokratskoj Nigeriji.

Međutim, kada se Ifemelu bude vratila u Nigeriju, ponovo će se rasplamsati strast između nje i Obinzea i zajednička ljubav prema domovini - što će ih dovesti do najtežih odluka u životu.

Smela, opčinjavajuća, istovremeno crnohumorna i nježna, Amerikana je raskošna priča koja se prostire na tri kontinenta i prati brojne likove u današnjem svijetu globalizacije. Ovo je do sada najsnažniji i najbolji roman Čimamande Ngozi Adiči.

Čimamanda Ngozi Adiči poseduje izuzetan dar da nas odvede na prethodno neistražene teritorije. Ona piše o onome o čemu drugi ćute. Po tome ni Amerikana nije izuzetak. Ovo nije samo obična priča koja se odvija na tri različita kontinenta, već i pronicljivo preispitivanje rase, identiteta i pripadnosti Afrikanaca i Amerikanaca globalnim predelima. Ako se Džojs branio ćutanjem, egzilom i domišljatošću, Adičijeva to čini instinktom, slutnjom, gubitkom i čežnjom. A dovoljno je hrabra da dopusti priči da se razvija posebnom, neposrednom jednostavnošću koja nikad ne gubi intelektualnu oštrinu. Kolum Meken, autor romana Igrač, Zoli i Vrti se, veliki svijete

Detalji
ISBN 9789958302596
Uvez Meki
Godina izdanja 2015
Jezik Bosanski
Broj stranica 522
Težina 0 g
Dimenzije 14.50 cm x 21.00 cm