JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Dnevnik iz Guantanama

Dnevnik iz Guantanama

Mohamedou Ould Slahi

Izdavač: Buybook
22.00 KM

Dnevnik iz Guantanama, potresno svjedočanstvo zatvorenika u američkoj vojnoj bazi na Kubi, Mohamedoua Oulda Slahija koji je već 14 godina zatvoren. Za sve ove godine, Sjedinjene Države ga nisu optužile ni za kakav zločin. Iako je federalni sudija naredio njegovo oslobađanje, vlada SAD-a je osporila tu odluku i nema naznaka da ga namjerava pustiti.

Mohamedou Ould Slahi je rođen u malom gradu u Mauritaniji 1970. godine. Dobio je stipendiju da se fakultetski obrazuje u Njemačkoj, gdje je radio nekoliko godina kao inžinjer. Vratio se u Mauritaniju 2000. godine. Naredne godine, na nalog Sjedinjenih Američkih Država, privela ga je mauritanijska vlast i izručen je u zatvor u Jordanu; kasnije je ponovo izručen, prvo u Zračnu bazu Bagram u Afganistanu, a onda konačno, 5. augusta 2002, u američki zatvor u zalivu Guantanamo na Kubi, gdje je podvrgnut žestokoj torturi. 2010, federalni sudija je naredio njegovo puštanje na slobodu, ali je vlada uložila žalbu na tu odluku. Američka vlada ga nikada nije službeno optužila za zločin. Još uvijek je u zatvoru u Guantanamu.

Urednik knjige Larry Siems, pisac i borac za ljudska prava, na kraju knjige kaže: “To što smo u mogućnosti da uopće pročitamo ovu knjigu u potpunosti možemo zahvaliti trudu Mohamedouvih pro-bono advokata, koji su se više od šest godina borili da dobiju dozvolu da rukopis bude javno objavljen. Uradili su to tiho i s poštovanjem, ali isto tako s ustrajnošću, vjerujući – i konačno, dokazavši – da istina nije nespojiva sa sigurnošću. Vrijeme će samo potvrditi kakav je ovo bio uspjeh (...) Objavljivanje materijala koji je podvrgnut oštrim ograničenjima cenzure nije za one slabog srca, te sam tako posebno zahvalan svima koji su se borili za objavljivanje Mohamedouovog rada (...) svim izdavačima Dnevnika iz Guantanama na stranim jezicima što su omogućili da ovaj nekoć potisnut rad, kojeg je nemoguće potisnuti bude čitan širom svijeta.“

The Guardian je priredio animirani dokumentarac o Slahijevim memoarima i njihovom nevjerovatnom osmogodišnjem putovanju iz zatočeničke ustanove u SAD-u ka globalnom objavljivanju. Mohamedouov brat, advokat i urednik knjige rasvjetljava kako je knjiga napisana i deklasificirana. Pogledajte video ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=YozKFwQKq_0

Detalji
ISBN 9789958302794
Uvez Meki
Godina izdanja 2016
Jezik Bosanski
Broj stranica 377
Težina 0 g
Dimenzije 14.00 cm x 21.00 cm