JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
O koristi i štetnosti historije za život

O koristi i štetnosti historije za život

Friedrich Nietzsche

Izdavač: Matica hrvatska
12.15 KM

Među Nietzscheovim ranim objavljenim spisima nijedan osim Rođenja tragedije nije u mjerodavnoj recepciji njegove filozofije toliko cijenjen i tako intenzivno raspravljan i tumačen kao upravo drugo "nesuvremeno razmatranje" O koristi i štetnosti historije za život. 

Thomas Mann ga u svojoj poznatoj i utjecajnoj raspravi o Nietzscheu iz 1948. godine naziva raspravom vrijednom divljenja, a jedan od najboljih poznavatelja Nietzscheova djela, nedavno preminuli Wolfgang Müller-Lauter, u svojoj važnoj monograflji označava ga lako čitljivim, ali zbog mnogostrukih tendencija koje u sebi sjedinjuje ne lako protumačivim spisom.

Martin Heidegger je u sklopu svog intenzivnog bavljenja Nietzscheom u vrijeme između 1936. i 1940. godine, u zimskom semestru 1938/39, upravo taj spis podvrgnuo temeljitoj i iscrpnoj interpretaciji kao jedino pojedinačno Nietzscheovo djelo uopće, polazeći pritom od osebujnog ishodišnog stava da glavno pitanje Nietzscheova drugog nesuvremenog razmatranja nije ono o štetnosti ili koristi historije, nego o pravu odredivanja 'života' kao temeljne zbilje, u smislu kulturne biologije. 

Damir Barbarić, ulomak iz pogovora

Detalji
ISBN 9789531505071
Uvez Meki
Godina izdanja 2004
Jezik Hrvatski
Broj stranica 101
Težina 60 g
Dimenzije 11.00 cm x 17.00 cm