JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Čitajući sebe i druge / Razgovori o zanatu

Čitajući sebe i druge / Razgovori o zanatu

Philip Roth

Izdavač: Buybook
23.00 KM

Zbirka intervjua, eseja i članaka, Čitajući sebe i druge, predstavlja četvrt vijeka uspješne karijere Philipa Rotha i “otkriva zanimanje za odnos napisanog i nenapisanog svijeta”. U ovoj zbirci Roth govori prvenstveno o svojim djelima i kontroverzama koje su izazvala, ali i o piscima Istočne Evrope kojima se divio, o bejzbolu, američkoj književnosti i američkim Jevrejima.

“Poučno… poged na teoriju i praksu zbog kojih je Roth postao jedna od glavnih figura američke književnosti… Pred vama je prvorazredan um.” – Chicago Daily News

U intimnim intektualnim razgovorima s grupom pisaca, Razgovori o zanatu, Philip Roth istražuje značaj religije, politike i historje u književnim djelima, te prati put imaginacije na kojem se ukrštaju život i piščeva individualizirana umjetnost. 

S Primom Levijem, Roth razgovara o tvrdoglavoj razboritosti koja je pomogla talijanskom piscu-hemičaru da preživi ludilo laboratorije Aušvica. S Milanom Kunderom analizira mješavinu politike i seksuanosti, zbog koje je Kundera postao najsubverzivniji pisac u komunističkoj Čehoslovačkoj. S Ednom O’Brien istražuje okolnosti koje su natjerale generacije irskih pisaca u izgnanstvo . Također, Philip Roth u knjizi  predstavlja i portrete dvojice prijatelja – pisca Bernarda Malmuda i slikara Philipa Gustona – na kraju njihovih karijera, te iznosi  majstorsku ocjenu rada Saula Bellowa. Intimni, šarmantni i puni ideja o međuigri imaginacije i historijskog miljea, Razgovori o zanatu su književni simpozij kojim predsjedava jedan od najvećih američkih romanopisaca.

 “Roth iznosi nešto nerazorivo i nesvodivo o svakom svom sagovorniku… [Ovo djelo] odzvanja onim što će čitaoci prepoznati kao rotijansku inteligenciju.” – New York Times

 

Detalji
ISBN 9789958302435
Uvez Meki
Godina izdanja 2015
Jezik Bosanski
Broj stranica 436
Težina 0 g
Dimenzije 12.00 cm x 20.00 cm