JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Ispovesti ubice ekonomija

Ispovesti ubice ekonomija

Džon Perkins

Izdavač: Plato
15.00 KM

„Ubice ekonomija“, piše Džon Perkins, „su visoko plaćeni profesionalci koji obmanjuju zemlje širom sveta i uzimaju im milijarde dolara. Koriste se lažnim finansijskim izveštajima, nameštenim izborima, podmićivanjem, ucenama, seksom i ubistvima.“ Ako neko zna nešto o ovome, to je onda Džon Perkins, bivši ubica ekonomija.

Njegov zadatak bio je da ubedi zemlje od strateške važnosti SAD-u, sve od Indonezije do Paname, da prihvate ogromne pozajmice od Amerike, koje bi im pomogle u razvoju infrastrukture, kao i da se osigura da za sve te projekte budu unajmljene isključivo američke kompanije. Okovane ogromnim dugovima, te zemlje bi zatim potpadale pod kontrolu američke vlade, Svetske banke, i ostalih američkih agencija koje su navodno pružale pomoć, a u stvari su diktirale uslove otplaćivanja duga i maltretirale inostrane vlade dok im se ove ne bi pokorile.

" Perkinsova knjiga dokmentarno tretira događaje od pre trideset godina, ali je za nas važna jer pokazuje opšti princip amričkog imperijalizma i globalizma. Shodno aktuelnim političkim strujanjima, nameće se zaključak da američke ubice ekonomija i dalje dejstvuju a da je naša zemlja odavno potpala pod njihov tretman."

Kada se ova knjiga pojavila 2004. godine, u Americi se u velikoj meri uzburkala javnost. Knjiga koja je nosila istinitu priču, memoare čoveka koji je učestvovao kao izvršilac političkih i ekonomskih programa američke vlade, našla je lako put do čitalaca i to na svim govornim područjima, ali kako je rastao njen uspeh, rasla su i nastojanja interesnih grupa da se ospori i obezvredi sve sve ono što u njoj piše. U svim uglednim američkim listovima, od Njujork tajmsa, preko Vašington posta, i nekih specijalizovanih magazina, izlazili su kritički tekstovi u kojima su davani kontra podaci od onih koje je iznosio Perkins, ili su iznošene ekonomske i političko istorijske analize u kojima se pokušavalo pobiti sve ono što je u knjizi dokumentovano. Sve to je samo doprinelo još  većem interesovanju za knjigu.

            Opisujući svoj životni i profesionalni put, Džon Perkins ovu knjigu zaista i piše u formi ispovesti, iznoseći sve vreme pored činjenica koje su se dešavale i svoj stav o svemu u čemu je učestvovao i izražavajući kajanje i otkrivanje istine, što je i glavni motiv njegovog pisanja. Vrlo direktno, bez ublažavanja on sebe i svoju profesionalnu ulogu naziva njenim pravim, a dotad tajnim, nazivom – ubica ekonomija. Dajući objašnjenje ovog pojma on opisuje da su ubice ekonomija visoko školovani ljudi koji su postigli vanprosečne rezultate na testiranjima američke Nacionalne agencije za bezbednost i koji nakon toga bivaju angažovani od strane „nezavisnih“ agencija za konsalting da realizuju ekonomske programe američke vlade u nisko-razvijenimm zemljama koje su od strateške važnosti za Ameriku. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Džon Perkins je boravio u zemljama Južne Amerike, Afrike i Azije, a posao mu je bio da tamošnjim vladama nametne interese američke korporatokratije (koalicije sastavljene od vlade, banaka i korporacija). Mehanizmi tog sistema političkog i ekonmskog porobljavanja su vrlo razrađeni i Perkins u svojim ispovestima obeladonjuje i objašnjava njihovu suštinu do najsitnijih detalja. Pod prividnim izgovorom da siromašnim i ekonomski ugroženim zemljama nude finansijsku pomoć za izgradnju infrastrukture i pokretanja privrede, ubice ekonomija, koje istupaju javno u ime konsalting agencija a suštinski u ime Nacionalne agencije za bezbednost, stimulišu, odnosno prisiljavaju vlade tih zemalja da se zadužuju kod MMF-a, Svetske banke, USAID-a i sličnih institucija, a da za sve projekte koji se preduzimaju unajmljuju isključivo američke kompanije. Na taj način se obezbeđuje da novac kruži i umnožava se unutar američke korporatokratije a da sve te nerazvijene zemlje, time što dospeju u situaciju da ne mogu da otplaćuju dugove i kamate koji su im mimo njihovog izbora nametnuti, trajno postave u vazalni položaj u političkom smislu, pošto su ekonomski već uveliko uništene.

            Posebna specijalnost ubica ekonomija je bio da u zemljama u kojima bi došlo do političkog otpora prema predloženim oblicima saradnje sprovedu  program unutrašnje destabilizacije. To se postiže oprobanim scenarijima koji se sastoje od nekoliko planskih dejstava: poktupljivanje političara, proglašavanje terora vladajućeg režima uz pomoć svetskog političkog i medijskog marketinga, stvaranje organizovanih otpora opozicije, marionetske vlade, građanski ratovi, teroristički napadi. Cilj ostaje isti, samo što u ovakvim scenarijima dolazi do još jedne kolateralne koristi koja se sastoji u ekonomiji „revolucije“ i rata. U tom pogledu Džon Perkins ukazuje na naličje istorijskih događaja, kao što je bila američka invazija na Panamu u toku koje je stradao njen predsednik Omar Torihos, ili s druge strane borba oko Irana i njenog naftnog bogatstva, koja se završila slomom marionetskog šaha.

Detalji
ISBN 978-86- 447-074- 2
Uvez Meki
Godina izdanja 2012
Jezik Srpski
Broj stranica 308
Težina 0 g
Dimenzije 14.00 cm x 21.00 cm