JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Stoner

Stoner

John Williams

Izdavač: Plato
18.00 KM

“Stoner” je jedan od velikih, zaboravljenih romana američke književnosti. John Williams priča o životu čovjeka koji je rođen krajem 19. stoljeća kao jedinac u siromašnoj farmerskoj obitelji. Ime mu je William Stoner. Roditelji su mu odredili sudbinu i poslali ga na školovanje na Sveučilište u Columbiji – na novootvoreni poljoprivredni fakultet. Tijekom studija pronašao je smještaj na obližnjoj farmi rođaka svoje majke. Ima sobicu u potkrovlju a za hranu naporno i predano radi na farmi. Posao je mučan i težak ali ga on stoički podnosi. No vrlo brzo otkriva strast prema engleskoj  književnosti. Napušta studij agronomije i odlučuje studirati književnost. Postaje docent engleske književnosti i nakon diplome upoznaje svoju buduću suprugu Edith, prvu ženu u svom životu i odmah se zaljubi u nju.  Imaju vrlo čudan i mučan brak u kojem se, uprkos seksualne nepodudarnosti, rađa kćer Grace koja je plaha i s kojom majka itekako manipulira. U Stoneovom mračnom braku njegova izvanbračna veza je kao jedan veliki izvor svjetlosti. Priča je to o skromnom i jednostavnom životu koji je ostavio tek nekoliko tragova. Pa u čemu je onda štos, pitat ćete se?

Ovo je veliki roman o jednostavnom, svakodnevnom, uobičajenom životu. Ovo je roman o prijateljstvu, zakletom neprijatelju, braku, roditeljstvu, okruženju i kampusu jednog sveučilišta. Prije svega ovo je veliki  roman o radu. O tvrdom, neumornom radu na farmi; o uloženom trudu radi održanja jednog  destruktivnog braka, o pokušaju odgoja kćeri u prilično otrovnom okruženju  i neumornom radu kako bi se studentima što više približila tako daleka i nestvarna engleska književnost. Tužno reći ćete. Ali, gle čuda! Nakon čitanja ove knjige nećete biti tužni. Sasvim suprotno. Bit ćete ohrabreni, nadahnuti neodustajanjem.

„Stoner“ nije ljubavna priča, ali je roman o ljubavi! O ljubavi prema poeziji, ljubavi prema književnosti, ali i prema romantičnoj ljubavi. To je roman o tome što znači biti čovjek.

John Williams sa svojim djelom Stoner nosi reputaciju američkog underground klasika. Taj roman svojedobno je pao u drugi plan jer je Williams, 1973., dobio državnu nagradu za jedan drugi roman. Tako godinama nisu objavljivana nova izdanja „Stonera“, ali usmenom predajom i razmjenom starih izdanja „Stoner“ je s vremenom stekao niz sljedbenika. Može se reći da je Williamsov roman tako, unatoč svim nevoljama, uspješno izdržao „test vremena“ i stoga ne čudi što je 2006. objavljeno novo izdanje. Nastao je svjetski književni fenomen koji su stvorili čitatelji! Zanimljivo je da je veliki pisac Colum McCann poklonio više od 100 primjeraka Stonera svojim prijateljima.

„Stoner“ Johna Williamsa nešto je još rijeđe od velikog romana – to je savršen roman, ispričan tako dobro  i napisan tako lijepo i toliko je dirljiv da vam oduzima dah.

— The New York Times Book Review

Predivna, tužna, neizmjerno uvjerljiva priča o jednom ljudskom životu… Bestseler najplemenitije vrste – onaj koji su gotovo u potpunosti stvorile preporuke čitatelja.

— Ian McEwan

Čuo sam da „Stonera“ nazivaju “knjigom za pisce”. Ne znam što bi to moglo značiti. To je knjiga za svakoga, demokratična u tome kako vam slama srce.

— Colum McCann

To je jednostavno roman o tipu koji ode na fakultet i postane predavač. Ali ujedno i jedna od najnevjerojatnijih knjiga na koje ćete ikada naići.

— Tom Hanks

Detalji
ISBN 978-86-88335-74-4
Uvez Meki
Godina izdanja 2017
Jezik Srpski
Broj stranica 261
Težina 0 g
Dimenzije 14.00 cm x 21.00 cm