JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Pjesme sa granice

Pjesme sa granice

Marko Tomaš

Izdavač: Buybook
18.00 KM

“Crni molitvenik je revolucionarna knjiga. Tomaš je pesnik dovoljno siguran u sebe da si dopusti da pude patetičan, grub, ogoljen. Otrcana je već i puno puta pominjana ona Hemingvejova misao o pisanju kao o prolivanju vlastite krvi nad papirom, ali u svakom otrcanom opštem mestu ima neka trunčica istine (gramčić jedan). No, Crni molitvenik nije puko ispovedno štivo – naprotiv, njega čine pesnički moćno, koncizno oblikovani komadići stvarnosti koji čine ljudsku svakodnevnicu.

Bojan Marjanović o knjizi “Crni molitvenik”

“(…) vlastita poezija iz autorovog očišta nadaje se tek kao poluuspješan čin – zavođenja, razumijevanja, korigiranja svijeta. S time kao točkom na i, ostvaren je dojam u svakom smislu zaokružene poetike, samosvjesne političke i filozofske poslanice svijetu.

Parafrazirajući jedan od Tomaševih stihova o stihu, reći ću kako je zbirka na mene zaista imala efekt skalpela koji posiječe prst. Poput vode, opetovano čitanje njezinih redaka posjekotinu istovremeno otvara i zacjeljuje.”

Lucija Butković o knjizi “Regata papirnih brodova”

“Obično se kritika govoreći o Tomašu dotiče njegovog trubadurskog sentimenta kao onog najprepoznatljivijeg segmenta njegovog pjesništva. Onog već ranije u kontekstu ovog pjesnika pominjanog arsenovskog refleksa. Koji je jednako i ljubavan, i mučan, i nježan i strašan. Tomaš je, moglo bi se tome dodati, pjesnik ruševina, poeta jednog potonulog svijeta i sadašnjosti koja se nezadrživo kruni i raspada. To trubadursko kod Tomaša moglo bi biti shvaćeno i kao svirka usamljenog gitariste u pohabanom sakou negdje na rubu Mediterana, nadomak sunca koje zauvijek pada u ocean tame.

Đorđe Krajišnik o knjizi “Trideset deveti maj”

Detalji
ISBN 9789958304514
Uvez Meki
Godina izdanja 2019
Broj stranica 197
Težina 0 g
Dimenzije 14.00 cm x 21.00 cm