JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Možda Esther

Možda Esther

Katja Petrowskaja

Izdavač: Buybook
20.00 KM

Je li njeno ime doista bilo Esther – njenoj prabaki s očeve strane koja je ostala u praznom stanu u Kijevu 1941. godine, nakon što je njena porodica pobjegla? A riječi na jidišu, riječi kojima se ona s povjerenjem obratila njemačkim vojnicima – ko ih je tamo čuo? A kad su vojnici pucali u staru babušku, "bez razmišljanja i rutinski" – ko je stajao na prozoru i gledao?

Nedovršena porodična historija, koju Katja Petrowskaja pripovijeda u nizu kratkih poglavlja, mogla se pretvoriti u tragični epohalni roman: student Judas Stern, njen prastric, osuđen je na smrt zbog pokušaja atentata na njemačkog ambasadora u Moskvi 1932; Sternov brat, revolucionar iz Odese, u ilegali je uzeo prezime Petrowskij; pradjed je osnovao sirotište za gluhonijemu jevrejsku djecu. Ali ako čak ni porodično ime nije izvjesno, šta onda zapravo možemo znati?

Umjesto epskog širenja grandiozne građe, autorica piše o svom putovanju na mjesta događanja, osvrćući se na fragmentirano, traumatizirano stoljeće, fokusirajući se na ličnosti čija lica više nisu vidljiva.

U kakvoj praznini povijesti su ovi ušutkani preci zarobljeni? Kroz prizmu slomljenih sudbina Petrowskaja prati obrise nestale Srednje Evrope i donosi priču o dvadesetom stoljeću u kojoj se izmjenjuju svjetlo i tama, snaga i krhkost, slava i poraz.

"Bogato, intrigantno… Možda Esther podsjeća na putopisnu prozu W. G. Sebalda."

Guardian

"Izrazito dojmljiva biografija... sjajno razmišljanje o ljubavi i gubitku, uz izvanrednu galeriju likova."

Financial Times

Detalji
ISBN 9789958304583
Uvez Meki
Godina izdanja 2019
Broj stranica 221
Težina 0 g
Dimenzije 14.00 cm x 21.00 cm