JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Psi na jezeru

Psi na jezeru

Miljenko Jergović

Izdavač: Rende
28.00 KM

U sobi 119 jednog beogradskog hotela, gost iz Kanade, sarajevski pesnik Nikanor Nano Mazuth, doživljava moždani udar i pada u komu. Policija i službenici hotela provaljuju u zaključanu sobu i odvoze ga u bolnicu. Zainteresovan za ličnost tajanstvenog gosta, iz puke radoznalosti, recepcioner hotela, Arif Nevzeti, ukucava ime pesnika u internet pretraživač, pokušavajući da sazna što više podataka o njemu.

Priča se odvija u dva pripovedna toka. U jednom, pisanom u prvom licu, otkrivamo šta se događa u glavi čoveka koji je u dubokoj komi. U drugom, pisanom u trećem licu, pratimo mladog Nevzetija i njegovu opsesivnu potragu za činjenicama o životu i delu Nane Mazutha.

Kroz Arifovo istraživanje saznajemo filtrirane, šture, bez reda složene i nepovezane informacije o Mazuthu koje su dostupne preko interneta, dok se preko fragmentarno razbacanih sećanja komatoznog pesnika, pojavljuje istinita priča o njegovom životu.

Šta je u glavi čovjeka koji se odvojio od stvarnosti, pa spava ili je u komatoznom stanju? Neće baš biti da je u toj glavi ništa. Isto tako, neće baš biti da je sve u košmaru i u neredu, kao što obično jest u literarnim i filmskim prikazima takvih stanja. Miljenko Jergović, YellowCab, april 2011.

Detalji
ISBN 9788661730320
Uvez Meki
Godina izdanja 2013
Jezik Srpski
Broj stranica 380
Težina 450 g
Dimenzije 13.50 cm x 20.00 cm