JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Bekstva od ljubavi

Bekstva od ljubavi

Bernhard Schlink

Izdavač: Plato
13.00 KM

Šlink je  pisac koji je savremenu nemačkuj prozu učinio nezaobilaznom i u svetu. Nakon što je u romanu Čitač prikazao moralnu dilemu kao paradoks totalitarnog sveta, sada se u zbirci priča Bekstva od ljubavi okrenuo ljudskoj drami u onome što je za svakog čoveka najvažnije i najdelikatnije - osećanjima.

Sedam pripovedaka Bernharda Šlinka više su od bekstva od ljubavi. Svi junaci su mladi ili sredovečni ljudi koji su ostali emotivno neispunjeni. Situacija u kojoj se živi, nije ona o kojoj se sanjalo. Junak jedne priče ostaće čitavog života zaljubljen u devojčicu-ženu sa slike, drugi će tragati za likom iz svog sna, treći će voleti ženu svog prijatelja. Strah da se ostane i realizuje nagoveštena ljubav je strah od napuštanja utvrđenog poretka, a u svojoj suštini je bekstvo od sebe, od sopstvenog htenja i sopstvenog bića.

Šlinkove priče deluju kao da su ih pisali Kafka i Bucati zajedno.

Odlomak iz  pripovetke “Grašak šećerac”:

“… Čovek mora da bude srećan da bi mogao da usreći druge. Mora lepo da živi da bi pomogao drugima da lepo žive i da bi se radovao tome. Pa čak i ako usrećuje jedino sebe, i to je dobro, jer svaka trunčica sreće što se pojavi na ovom svetu čini ga prijatnijim mestom – trunčica sopstvene sreće kao i sreće drugih…”

Detalji
ISBN 9788644705468
Uvez Meki
Godina izdanja 2009
Jezik Srpski
Broj stranica 257
Težina 0 g
Dimenzije 13.00 cm x 20.00 cm