JA Bookshop - шаблон joomla Joomla
Ovaj svet može da bude bolji - Moji razgovori s ćerkom o ekonomiji

Ovaj svet može da bude bolji - Moji razgovori s ćerkom o ekonomiji

Janis Varufakis

Izdavač: Kreativni centar
14.00 KM

Janis Varufakis poduhvatio se teškog zadatka da ispriča priču o ekonomiji koja neće biti dosadna njegovoj ćerki tinejdžerki i njenim vršnjacima. Ekonomske probleme i pojave i njihov uticaj na čoveka objašnjava jednostavnim jezikom, a u objašnjenjima poseže i za klasicima naučne fantastike, kao što su „Frankenštajn“, „Blejd raner“, „Zvezdane staze“ ili „Matriks“. Ova knjiga biće jednako zanimljiva svima onima koje zanimaju odgovori na pitanja o tome otkud sva ta nepravda i nejednakost u današnjem svetu, kako nastaju razorne finansijske krize i u kom pravcu treba razmišljati i delati da bi se situacija promenila nabolje. Čitajući ovu knjigu, saznaćete zašto se može desiti da čovečanstvo na kraju istrebi samo sebe, poput bezumnog virusa, i u čemu se sastoji nada da svet može da bude bolji. 

Zašto su britanski kolonizatori napali Australiju, a ne australijski Aboridžini Englesku i kakve to ima veze sa svetskom ekonomskom krizom, možemo li iz klasika naučne fantastike kao što "Frankenštajn" ili "Blejdraner" naučiti nešto o ekonomiji i njenom uticaju na čoveka, da li u svetu u kojem živimo počinjemo da ličimo na junake iz trilogije "Matriks" ...

To su samo neka od pitanja na koja grčki ministar finansija Janis Varufakis odgovara u knjizi "Ovaj svet može da bude bolji". 

Sa podnaslovom "Moji razgovori s ćerkom o ekonomiji", Varufakis se u knjizi koju je ovih dana objavio Kreativni centar uhvatio teškog zadatka da ispriča priču o ekonomiji koja neće biti dosadna njegovoj ćerki tinejdžerki i njenim vršnjacima. 

Rezultat je ne preterano velika ali zabavna, zanimljiva i poučna knjiga u kojoj će uživati kako tinejdžeri tako i stariji koje interesuje otkud tolika nejednakost u svetu i kako promeniti situaciju nabolje... 

U predgovoru nemačkog izdanja ove knjige Varufakis kaže da mu je glavni cilj pri pisanju knjige bilo ispitivanje sopstvenog razumevanja tema koje se u njoj obrazlažu. 

Varufakis naglašava da na osnovu podnaslova ne treba zaključiti da je knjiga namenjena isključivo čitaocima tinejdžerskog uzrasta. 

Naprotiv, ovo je knjiga koja može biti zanimljiva i poučna svakom onom koga zanima otkud sva ta nepravda i nejednakost u današnjem svetu, kako nastaju razorne finansijske krize i u kom bi pravcu trebalo razmišljati i delati kako bi se situacija promenila nabolje, kaže on. 

Knjiga započinje istorijskom analizom nastanka velike ekonomske nejednakosti koja obeležava današnji svet. Autor analizira splet istorijskih i geografskih okolnosti koji je doveo do toga da neki narodi požele da kolonizuju one druge i počnu da koriste njihovu zemlju i resurse za svoje potrebe. 

Istovremeno se pokazuje kako je razvoj tržišne razmene, od prvih civilizacija do savremenih kapitalističkih ekonomija, doveo i do društvenog raslojavanja i pojave velikih razlika unutar populacija pojedinih zemalja, a ne samo među nacijama. 

Ovo istorijsko objašnjenje ipak se u najvećoj meri usredsređuje na logiku određenih institucija bez kojih savremeni poredak ne bi bio moguć: institucija kao što su novac, dug, zajam ili kamata. 

Autor posebno insistira na razlici između životne i tržišne vrednosti dobara, ističući da u današnjem svetu prevlađuju tržišne vrednosti i pokušaj da se svi aspekti naših života svedu na njih. 

Kako se, međutim, ovo tržišno društvo odražava na savremenog čoveka, njegove životne uslove i vrednosti? To je tema drugog dela knjige, u kojem autor pruža prilično pesimističnu viziju današnjeg čovečanstva, ali istovremeno insistira na značaju kritičkog razmišljanja, želje za promenom i, najzad, neke vrste kolektivnog optimizma. Možda zvuči neobično ideja da iz klasika naučne fantastike, kao što su roman "Frankenštajn" ili film "Bladerunner", možemo naučiti nešto o ekonomiji i njenom uticaju na čoveka, navodi izdavač. 

Varufakis na nizu primera iz književnosti i filma pokazuje kako upečatljiva fantastična dela nikada nisu čisti plodovi imaginacije, već da uvek sadrže reakciju na aktuelno društveno stanje i upozorenje na to kako možemo završiti ako nastavimo da se ponašamo na određeni način. 

Poslednji odeljak knjige oslanja se na metafore iz filmske trilogije "Matriks", gde srećemo distopijsko društvo u kojem su mašine zavladale svetom, dok su ljudi njihovi robovi i pri tome su, što je najgore, potpuno nesvesni stvarnosti u kojoj se nalaze. 

Autor poredi to stanje sa savremenim društvom, u kojem je prosečan čovek uhvaćen u mašinu kapitalizma i zarobljen u svetu kojim vladaju bankari i moćnici, dok se nejednakost povećava, oskudni resursi nestaju, a životna sredina ubrzano propada. Da li će čovečanstvo na kraju samo sebe istrebiti, poput bezumnog virusa, ili ipak postoji nada da svet može biti bolji? Naslov knjige sugeriše da autor veruje u optimističniji scenario, ali se postavlja pitanje o tome kako se trgnuti iz položaja u koji smo zapali. 

U prvom delu Matriksa protagonista Neo suočen je sa odlučujućim izborom - popiti crvenu pilulu i sagledati svet onakav kakav zaista jeste ili popiti plavu pilulu i ostati u blaženom neznanju. 

Osnovna poruka ove knjige jeste da treba izabrati suočavanje s realnošću, ma koliko bolno i neprijatno ono bilo, umesto lažne sigurnosti koju pruža ideologija. Ipak, kao što je u filmu uzimanje crvene pilule tek prvi korak u oslobađanju pojedinca od represivnog sistema, tako ni ova knjiga ne daje gotova rešenja, već samo skup teorijskih alata i pojmova koji nas mogu voditi u daljem promišljanju. 

Izbor između toga da li ih ostaviti na stranama ove knjige ili ih nadograditi budućim čitanjem i razmišljanjem - ostaje na čitaocu, navode iz Kreativnog centra. 

Janis Varufakis rođen je1961. godine u Atini. Posle srednje škole upisao se na studije matematike i ekonomije na univerzitetimau Eseksu i Birmingemu. Doktorirao je na Univerzitetu u Eseksu, a zatimje predavao na univerzitetima u Velikoj Britaniji, Australiji, Belgiji, SAD i Grčkoj. Sada je šef Katedre za političku ekonomiju Fakulteta ekonomskih nauka Atinskog univerziteta. Napisao je više knjiga iz oblasti ekonomije. U njima i najsloženija ekonomska pitanja objašnjava jednostavnim jezikom i bez nepotrebnih mistifikacija. Poznat je i kao veliki bloger i gejmer. Od 2012. godine radi za Korporaciju Valv (ValveCorporation), jednu od najmoćnijihi najvažnijih u industriji video-igara.Tu je analizirao virtuelni Steam market i prodaju u okviru popularnih igara kao što su Dota 2, Counter?Strike iTaem Fortreš - nešto što je Korporaciji Valv donelo milione dolara. O svom radu za Korporaciju Valv Varufakis piše na svom blogu. Janis Varufakis je izabran za poslanika partije SIRIZA na grčkim parlamentarnim izborima u januaru 2015, nakon kojih je preuzeo dužnost ministra finansija u vladi Aleksisa Ciprasa.

Detalji
ISBN 9788652902194
Uvez Meki
Godina izdanja 2015
Jezik Srpski
Broj stranica 180
Težina 0 g
Dimenzije 13.00 cm x 20.00 cm